SELECCIONES DIM: LIBROS
Metodologies, eines i recursos TIC per a una educació multicultural a l'ESO
Ordinadors a les aules. La clau està en la metodologia
La competència digital a l'Educació Primària
Nuevas Estrategias Formativas para las organizaciones
Metodologies, eines i recursos TIC per a una educació multicultural a l'ESO
Autores: Núria Alart, Ramon Barlam, Flora Grané i Núria Reguant.
Ciudad, fecha de edición: Barcelona. Maig 2010
Editorial: UOC. Col·lecció: Dossiers Did@c-TIC's
Páginas: 180
ISBN: 978-84-9788-878-3
Aquest és un llibre que, com el seu títol indica, està destinat als professionals de l'educació secundària. Però en el seu interior trobareu elements interessants que poden ser de gran utilitat per la resta d'etapes educaties. L'educació en un món multicultural comença a ser una realitat irreversible als nostres centres educatius, i és per això que des de la responsabilitat de fer una escola millor, cal reflexionar i trobar la millor manera d'afrontar aquest repte (que no problema). Només des d'un tractament integrador de la diversitat podrem reforçar els fonaments de la societat del coneixement, i aquesta tasca no és només a mans del professorat de les aules d'acollida i de diversificació curricular, sinó també sobre la taula de tots els esenyants i de tota la comunitat educativa.
El perfil dels autors es complementa amb gran harmonia per oferir-nos un bon
equilibri entre teoria i pràctica, combinant competències bàsiques,
intel·ligències múltiples, PBL, etc. amb la suma d'experiències i bones
pràctiques portades a terme per ells mateixos a les seves aules. Però abans
que res aquest és un llibre escrit amb sentiment, per uns professionals que
no poden amagar la seva passió per la seva feina i la seva implicació. Un
sentiment que, com podreu comprovar, s'encomana i enganxa.
Comentario: Núria Alart / Ramon Barlam
Ordinadors a les aules. La Clau és la metodologia
Autors: Carme Barba, Sebastià Capella (coord.), J. Adell, G. Al·lès, N. Alart, J. Barato, R. Barlam, I. Bernabé, N. Cervera, N. Coma, R. Doménech, J.L. Fierro, M. Ivanova, M. del M. Lluelles, C. Miró, I. Palahí, A. Pérez Sánchez, I. Pérez Torres, M. del Pozo
Ciutat: Barcelona, 2010
Editorial: Guix
Pàgines: 275
ISBN: 978-84-7827-932-6
Els ordinadors ja hi són o arribaran ben aviat a les aules. Aquest llibre ens ajudarà en els canvis que això representa en el dia a dia i que s'han de sostenir en tres grans columnes: *els continguts, les metodologies, les eines i els recursos tecnològics*. Així, veurem els continguts des d’una mirada competencial; les metodologies que han d'afavorir el pensament científic, la creativitat i la solidaritat i, finalment, les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquestes metodologies es caracteritzen pel treball cooperatiu, l'atenció a la diversitat, la recerca, la construcció del coneixement, la creativitat i la interdisciplinarietat. A més, es donen a conèixer algunes de les eines que cal posar en mans dels nois i noies perquè facin les seves creacions, les seves tasques, perquè transformin la informació i construeixin el seu coneixement de manera autònoma.
Introducció: Un llibre amb ànima. · Primera part. TIC i canvi metodològic per a una educació del segle XXI: Educació 2.0. Concretant un currículum competencial. Les competències bàsiques, un pont entre el coneixement i la vida. El professorat com a aprenent amb les TIC. La teoria de les intel·ligències múltiples a l’aprenentatge amb les TIC · Segona part. Propostes metodològiques competencials que utilitzen les tecnologies de la informació i la comunicació: L’ànima de les webquestes. Les webquestes a Catalunya. Volem crear una webquesta. Competències, autonomia i creativitat: la proposta TAF. Com treballar amb ordinadors portàtils a les aules. Aprenentatge basat en problemes i projectes de comprensió. Aprenentatge en xarxa. Webgimcana: un ús estructurat de la web per a l’educació. Webtasques: treballant per tasques a la web. Les caceres del tresor. Com vam arribar a integrar els JClics a les webquestes. L’enregistrament sonor a les aules. Fer ràdio a l’escola. El llenguatge visual a les TIC i a les TAC. «To blog or no to blog», vet aquí la qüestió. Propostes d’activitats TAC. Accessibilitat web, una prioritat a l’aula. El portafolis: un instrument per avaluar. · Glossari. · Font i recursos: Bibliografia. Bibliografia web. · I ara parlem dels autors.
Comentari: Carme Barba
La competència digital a l'Educació Primària.
Autors: Miquel Àngel Prats
(coord.), Teresa Gabarró, Nivard
González, Pepa Jiménez, Ramon
Benet, Isabel Benito, Eulàlia
París, Maite Grau, Josep M.
Esteve, Antoni Díaz i Antònia
Maria Maura
Ciutat, data d'edició: Barcelona, 2009
Editorial: UOC. Col·lecció:
Dossiers Did@c-TIC's, 7
Número de pàgines: 154
ISBN: 978-84-9788-860-8
El tema que ens ocupa és força complex, i simple alhora. Complex, ja que se n’ha escrit molt en poc temps i hi ha un munt d’interpretacions segons les diferents visions i formes de portar a terme aquest nou llenguatge tecnològic emergent a l’escola i a l’aula; i simple perquè és ja una obvietat la imperiosa necessitat de formar el nostre alumnat d’avui dia en tot un seguit de competències que ben aviat faran servir en el món laboral i que molt probablement van molt més enllà de les aplicacions que avui fem servir. I la competència digital és una d’aquestes capacitats cada cop més necessàries per fer front eficaçment a tots els reptes que ens ofereix la societat d’aquest nostre segle XXI.
Pel que fa al llibre, l’estructura és ben senzilla: un primer capítol que permet fer un breu i ràpid repàs al context tecnològic i socioeducatiu actual, així com posar les bases sobre el que s’entén per alfabetització digital i competència digital, i fer una proposta agosarada de com s’haurien d’incorporar les TIC/TAC en el nostre sistema educatiu.
Un segon capítol desenvolupat per tres mestres de primària i experts coneixedors de les TIC del grup de recerca PSiTIC de la FPCEE Blanquerna, que han pogut esbrinar quin és el tractament que es fa de la competència digital en totes les àrees i en els tres cicles de primària dels nous decrets de primària, a banda de presentar un seguit d’interessants propostes didàctiques per portar directament a l’aula; i un tercer capítol en què es presenten quatre projectes d’escola que treballen la competència digital des de diferents angles, visions i perspectives.
Comentario: Miquel Àngel Prats
Nuevas Estrategias Formativas para las organizaciones.
Autores: Joaquín Gairín (Editor)
Lugar y año de edición: Barcelona, 2010
Editorial: Wolters Kluwer Educación
ISBN: 978-84-7191-963-6
En la actualidad los cambios sociales, culturales y económicos piden imperiosamente un cambio de paradigma en los procesos de gestión. Así, resulta de real importancia la capacidad de dar respuestas creativas a situaciones que sobrevienen o se añaden a otras que existían en un determinado momento. Por ese motivo, tanto el cambio como la adaptación a lo largo del tiempo y/o permanente son considerados concausas estratégicas -elementos que provocan que unas organizaciones difieran de otras.
Esta actual Sociedad del Conocimiento impele estimar al conocimiento y a la formación de los trabajadores como elementos estratégicos de las organizaciones; haciendo hincapié en el capital intelectual por tratarse de uno de los recursos esenciales del que disponen las mismas para ejecutar su objetivo. De este modo, la preocupación de las organizaciones se traduce en la necesidad de acumular el conocimiento y, por consiguiente, la relevancia de intercambiarlo y compartirlo.
La nueva situación impulsa a las organizaciones a detectar nuevas estrategias que impulsen el intercambio de experiencias, impresiones y conocimiento entre los trabajadores, siempre teniendo en cuenta que lo que hace que una organización sea capaz de competir es el desarrollo del capital humano que reside en las mismas. En definitiva, lo que resulta esencial es la constitución de grupos humanos que estén en constante interacción bien a través de redes, bien a través de comunidades.
Podemos afirmar que en las organizaciones, por ende, se han manifestado nuevas formas de trabajo asentadas en la red virtual, como es el caso de las comunidades virtuales, las redes telemáticas y los entornos de trabajo, entre otras, que llevan a efecto su cometido con la ayuda de la tecnología y que se convierten en herramientas principales para el intercambio de información, conocimiento, aprendizaje y/o experiencias, y para la creación de un nuevo conocimiento o un conocimiento mejorado.
En síntesis, el presente libro examina las nuevas estructuras de formación así como las circunstancias indispensables para las nuevas propuestas, con un fuerte componente de las Tecnologías de la Información y Comunicación (TIC) como medio para iniciar e impulsar la creación y gestión del conocimiento colectivo.
Para ello, la estructura recoge en el primer capítulo, una serie de reflexiones –con destacadas y significativas aportaciones de reconocidos estudiosos de la Red y la formación- sobre estrategias y procesos formativos. En segundo lugar, entre los capítulos comprendidos entre el II y el IX, se realza la importancia de prácticas relacionadas con la formación en red, la creación y gestión del conocimiento, el aprendizaje informal, la autoformación; realzando la importancia de las formas de producir conocimiento y, del mismo modo, los usos que se hacen del mismo. Finalmente, los capítulos X, XI, XII y XIII focalizan la atención en aplicaciones más precisas relacionadas con los procesos de formación en contextos determinados, como por ejemplo universidades y/o empresas, su evaluación y su conexión con el impulso e innovación de la institución.
abe mencionar que en todos los casos, las aportaciones corresponden al Congreso Internacional EDO 2010 centrado en la temática “Nuevas Estrategias Formativas para las Organizaciones”.
Comentario: Miren Fernández