TIC, ROBÓTICA, STEAM, INTELIGENCIA ARTIFICIAL
Projectes d'aula amb IA: cóm integrar les vivencies i l'aprenentatge
Article presentat a la 14ª Trobada de Centres Innovadors a Catalunya (19-9-2024)
RESUMEN
La intel·ligència Artificial està ocupant espais educatius explícits i ofereix oportunitats de millora en temes de personalització de les tasques, eficiència documental, I diversitat en l’avaluació, amb un enorme ventall de recursos i nous horitzons metodològics.
No obstant, el vincle entre l’usuari I la màquina (agents IA, LLM, etc) segueix localitzat en un espai individual, aïllat i separat de les vivències col·lectives i socials. Cal desplegar nous projectes i tasques que afavoreixin l’experiència d’interacció humana, l’intercanvi d'opinions en diversitat, i la creació de vivències compartides amb altres persones, per garantir que el vincle afectiu i social es consolida vers l’empatia solidària, el contracte social, i l’ètica humanista.
El Disseny Universal d’Aprenentatge (DUA), els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i les Guies i Marcs de referència de la UNESCO per la IA en educació són essencials per disposar dels principis educatius més escaients per a dissenyar un Pla digital de IA al centre educatiu i per desplegar didàctiques TIC-TAC-TEP. El Projecte APLICA-solucions de la SCP-IEC, de formació IA pel professorat, aporta eines, estratègies i valors per a fer-ho be!
PARAULES CLAU: IA, DUA, ODS, RITA, Projecte APLICA, Cultura digital
AUTORA
Neus Lorenzo Galés <nlorenzo@xtec.cat>
Vicepresidenta de la SCP
REFERÈNCIA BIBLIOGRÀFICA
LORENZO GALÉS, Neus (2024). Projectes d'aula amb IA: cóm integrar les vivencies i l'aprenentatge En Revista Didáctica, Innovación y Multimedia, núm. 43 <http://dimglobal.net/revista43.htm>