SELECCIONES DIM: CENTROS DE REFERENCIA
La Miranda
VeïnsLa nostra escola sempre ha tingut un especial interès per la innovació pedagògica i tecnològica aplicada a l’educació i l’ensenyament (que no són exactament sinònims).
Ja fa quasi de 40 anys, als 80’s, vam començar amb la implantació dels primers ordinadors tipus Commodore 64 (abans VIC 20), precursor dels PC. La primera sortida natural d’aquest era un ensenyament sobre la informàtica, el que vol dir que l’aprenentatge era endogen, l’ús de la informàtica per aprendre sobre la informàtica. Poc a poc, els alumnes participaven d’allò que els professors d’aquesta nova matèria fèiem fer, petites aplicacions molt bé estructurades i optimitzades al màxim per no gastar tota l’escassa memòria.
L’aula d’informàtica era un altre món fins i tot per alguns professors érem com extraterrestres,. però al final vam despertar alguna curiositat.
Aquests éssers vam els que vam tenir la difícil tasca d’anar descobrint i explicant les avantatges d’escriure exàmens amb ordinador vs la màquina d’escriure, d’imprimir enlloc del “retalla i enganxa” manual, etc.
Pocs feien els cursos d’introducció a les eines ofimàtiques com Wordpress®, Lotus® o Framework®.
Ja als 90’s, va ser de molt ajut les primeres impressores en xarxa i tecnologia làser, ràpides i netes i que van accelerar la implantació definitiva de les xarxes en domini (terminologia quasi de ficció per l’època).
El CD i més el DVD van ser una revolució a l’aprenentatge perquè permetia avençar, anar cap enrere, aturar les imatges clarament, sense vibracions. Fèiem servir les enciclopèdies de tot tipus, la més popular l’ Encarta de Microsoft®. Al centre, la biblioteca contava amb aquest tipus de recursos i els professors cada vegada, malgrat certa inèrcia immobilista, veien que aquell era el camí. Ja aprenien els alumnes des de la informàtica, aprendre coneixements de qualsevol disciplina fent servir la informàtica de forma passiva. Ja érem com països, de diferents continents però ja del mateix planeta.
El lent però constant desenvolupament d’Internet va anar augmentant el descobriment d’eines i recursos que, ordenat convenientment proporcionava una grau de llibertat desconegut e impensable fins aquells moments.
Ja els professors començaven a interessar-se pels cursos de formació en noves tecnologies i i els estius, cada vegada, eren més TIC’s
Va arribar el canvi de segle i mil•lenni, amb el que es va desenvolupar l’aprenentatge amb el que vol dir que la informàtica va permetre fer que l’alumne participés activament del seu aprenentatge amb l’ajut de la informàtica. Internet ja era a l’abast de l’escola com i els ordinadors, cada vegada més potents i ràpids, podien reproduir tot tipus de processos (físics, químics, tecnològics), podíem cercar tot tipus d’informació (articles, treballs, llibres, opinions) de forma quasi instantània, per després discutir i participar en debats i fòrums.
Però faltava el factor d’aproximació. Tot allò estava bé però encara estàvem a l’altra continent, malgrat ja parlàvem un dialecte molt semblant. Des de l’any 2008 s’han anat implantant les PDI (pissarres digitals interactives) seleccionant els diferents fabricants i models ,segons la nostra experiència, pels diferents edats i nivells educatius. Tot això complementat amb cursos de formació, tant interns com externs, a l’escola i fora d’ella, amb personal propi com especialistes de diferents organitzacions, universitats, fundacions, etc. per aquest recurs didàctic, tant com usuaris com creadors de recursos propis.
Avui dia hem integrat les PDI a tot l’aulari. Disposem d’un extens conjunt de recursos propis desenvolupats pel nostre professorat, pàgines de suport TAC al docent, blogs de comunicació escola-alumne-família, entorns virtuals d’aprenentatge (MOODLE).
Ens hem fet partícips del pla 1x1 amb la incorporació dels netbooks a les aules i la implantació de les plataformes digitals com alternativa als llibres de text, encara que s’han de millorar, és el destí dels texts en paper.
Ara falten places als cursos de formació, des de les presentacions fins a les eines de les PDI.
El nostre objectiu actual es introduir massivament l’aprenentatge amb els dispositius portàtils molt estesos i d’ús senzill com les tablets o IPads integrats amb les pissarres digitals. Enguany el projecte s’estén a 12 professors que interactuaran amb aquests digitals a les aules.
Per últim i tal com es pot concloure de l’última enquesta realitzada a l’escola sobre la utilització de les TIC, es molt clar que no té cap sentit la tasca docent sense elles. Ja estem totalment integrats, amb algun signe diferenciat però amb un idioma comú i ja veïns!
Web de l'escola: http://www.lamiranda.eu
Moodle: http://lamirandadigital.wordpress.com
Recursos del professsorat: http://moodle.lamiranda.eu/
Roberto Rodríguez Barrera
Coordinador d'Informàtica a l'Escola La Miranda
Centros de referencia en las revistas DIM
- CEIP Tartesos (Málaga) CONTACTO: María José Vega <mjsilvero (a) hotmail.com> (6)CEIP Virgen de los Desamparados (Orihuela, Alicante) CONTACTO: Toñi Cascales <cascalesm (a) gmail.com> (18)
-
Colegio Base (La Moraleja, Madrid) CONTACTO: Pepe Giráldez <nuevastec (a) colegiobase.com> (17)Colegio internacional Torrequebrada Benalmádena (Málaga) CONTACTO: Sonia Diez <sdiez (a) colegiotorrequebrada.com> (20)
-
Colegio Montserrat (Barcelona) CONTACTO: Mª del Mar Sánchez Izuel y Julia Hurtado <hurtadojulia (a) gmail.com> (16)
-
Colegio Pineda (Hospitalet de Llobregat, Barcelona) CONTACTO: Marta Postigo <martapostigo (a) pineda.es> (19)
-
CRA Ana de Austria (Valladolid) CONTACTO: Luis Ángel Rojo <larojo (a) gmail.com> (10)
-
Escola La MIranda (Sant Just Desvern, Barcelona) CONTACTO:Roberto Rodríguez <roberto (a) seker.es> (23)
-
Escola Súnion (Barcelona) CONTACTO: Ramon Sala <rsala (a) sunion.net> (7)
-
Escola Virolai (Barcelona) CONTACTO: Coral Regí <cregi2 (a) xtec.net> y Jordi Gené (18)
-
IES Averroes (Córdoba) CONTACTOS: Marta Pacheco Gras <martapgras (a) gmail.com> y Rafael Bracho López <rbracho (a) gmail.com> (8)
-
IES Doña Jimena (Gijón, Asturias) CONTACTO: Fco. Javier Antonio Puente. <francisa (a) educastur.princast.es> (11)
-
IES Torre del Palau (Terrassa) CONTACTO: Jordi Serrarols <jserarol (a) xtec.cat>; Evaristo González Prieto <evaristogonzal (a) terra.es> (12)
-
Fundación Integración Discapacidades Red (IDR) CONTACTO: Francisco Javier Soto <fjavier.soto2 (a) carm.es> (9)
-
SEK Ciudalcampo (San Sebastián de los Reyes, Madrid) CONTACTO: Clara Vizoso <cmvizoso (a) sek.es>(17) y Matilde Castro <matilde.castro (a) sek.es> (22)
-
Tr@ms CONTACTO: Toni Romero <toniromero (a) fundaciotrams.org> (19)
COORDINA: Pere Marquès Graells