SELECCIONES DIM: REDES
PREMIOS EDUCAWEB
Educaweb entrega los Premios de Orientación Académica y Profesional el 9 de noviembre
El próximo 9 de noviembre se fallará la 3ª edición de los Premios Educaweb de Orientación Académica y Profesional http://www.educaweb.com/premios/. Los galardonados se darán a conocer en un acto en el Palau de la Música Catalana, que reunirá a orientadores, profesionales del sector educativo y expertos en TIC.
En este 2010 han participado un total de 56 proyectos, más del doble que en la edición anterior. Las comunidades autónomas que han presentado sus iniciativas han sido: Andalucía, Aragón, Asturias, Castilla-León, Cataluña, Comunidad Valenciana, Extremadura, Galicia, Islas Canarias, Madrid, Murcia, Navarra y País Vasco. Todas las propuestas recibidas han sido clasificadas en tres modalidades: orientación a lo largo de la vida, TIC y orientación y, por último, orientación laboral.
En la página web del premio puede consultarse toda la información relativa a las pasadas ediciones. Contactad con Educaweb para asistir al acto de este año: <premio@educaweb.com>
AVATARES
Exposición de autorretratos: colectiva, internacional y montada en clave2.0.
En la plataforma ning Educación artística en clave 2.0 (http://arteweb.ning.com/) se desarrolla la exposición itinerante AVATARES, en la que participan 120 artistas de 13 países diferentes.
AVATARES fue presentada en el XV Congreso UNED (2010).Se desarrolla a doble espacio : REAL y VIRTUAL. Se ha llevado a Segovia, Caracas, La Habana y Madrid. Próximamente irá a Toledo, Brasil y Varsovia. Se organiza exclusivamente desde la red Educación Artística 2.0. El proyecto artístico es un ejemplo de lo que puede dar de si una red Social aplicada a la educación. Internet convertida en plataforma de comunicación y en taller artístico. Proyecto que ha conseguido emocionar y hacer participar a los miembros de una red (profesores-artistas) para, sin hablar de TIC en absoluto, hablar de arte y de proyectos solidarios. Gracias a las TIC, pero siendo estas ¡por fin! invisibles.
¿Por qué AVATARES? Se denomina avatar a una representación gráfica, generalmente humana, que se asocia a un usuario para su identificación. Los avatares pueden ser fotografías o dibujos artísticos. La idea del avatar como representación simbólica dentro del mundo virtual guarda alguna analogía con el clásico autorretrato abordado históricamente por las artes plásticas a través del tiempo. Asimismo abre el juego y despega el género del mimetismo, se centra más en quienes queremos ser librando la representación del posible parecido físico, en este sentido amplia el espectro de lo simbólico: ¿Qué imagen nos define, o mejor aun, como definimos nuestra visibilidad en este mundo virtual?
INFORMA: Ángeles Saura. <angeles.saura@uam.es>. y Grupo de investigación Recursos Digitales para la Educación Artística (UAM-PR-007)
ESPURNA 3 D
El grup Espurn@ 3 D és el laboratori virtual del projecte Espurn@ (http://www.espurna.cat). És un lloc de trobada, d’ensenyament, d’ aprenentatge i d’ investigació educativa. També ho és de formació, ja que enguany s’hi desenvoluparà un curs impulsat per l’ICE de la UAB, que juntament amb el Departament d’Educació són les dues institucions impulsores del projecte.
El grup està situat a SecondLife (SL), que és un entorn virtual en 3D. La seu i lloc de trobada des de 2007 es troba al sim d’Edunation II. L’octubre de 2009 va ser inaugurada l’Escola 3D.
Dins SL promovem l’ús de Twitter, PDI’s, conferències sobre educació, debats, preparació de Jornades de presentació, cursos d’iniciació, cursos de formació de formadors, escola d’estiu, etc. És un lloc no només de trobada sinó, bàsicament d’aprenentatge i a l’hora d’ensenyament. A la inauguració del curs Espurn@ d’enguany (dimecres 27 d’octubre), per exemple, la Núria Alart ens va fer una conferència sobre les intel•ligències múltiples.
Els membres de l’equip ens trobem al món virtual els dimecres a les 22 del vespre per tal de realitzar les reunions de coordinació de l’equip. Aquest curs 2010-2011, una vegada al mes, desenvoluparem sessions pràctiques relacionades amb els temes que s’aniran tractant als portals d’Espurn@ i que podreu trobar a http://www.espurna.cat/portades/img/banner2.jpg. El nostre objectiu és el d’aprofundir en les possibilitats educatives d’aquest món virtual i aplicar-les a l’aula i facilitar una formació de qualitat tant als membres del projectes com a aquelles persones que desitgin rebre-la.
Alguns dels avantatges que tenim de trobar-nos a SL són, per exemple, el fet de poder estar connectats des de qualsevol lloc amb connexió a internet, interactuar en temps real, poder experimentar amb les TIC aplicades a l’aula o obtenir uns beneficis diferents i complementaris a la metodologia , estratègies i recursos tradicionals (blocs, Moddle, wikis, webquests o activitats online.
Una de les línies d’investigació actuals és la de promoure l’ús d’aquests entorns virtuals 3D (concretament l’Open Sims) amb alumnes, amb l’objectiu d’explorar-ne totes les seves possibilitats educatives.
A l’Aula d’ acollida de l’ Institut de Cunit estem desenvolupant des del curs passat un projecte dins el món virtual OPENSIM de VLEAF, una plataforma lliure simulada de Secondlife, (cedida per l’ Escuela Politécnica Superior, Universidad Autónoma de Madrid). Aquest Opensim és, en aquest cas, d’acció exclusivament educativa. La utilitzem com a recurs per a què els nouvinguts aprenguin la llengua catalana, costums i tradicions de forma divertida i molt pràctica. L’alumne aprèn sense adonar-se i de la forma eficaç, jugant. Aquest sistema té l’atractiu i l’eficàcia de poder combinar l’estudi del que és tradicional amb la tecnologia més novedosa.
El seguiment i acompanyament de tota aquesta tasca es fa al portal Ning de la comunitat Espurn@ (http://espurna.ning.com/group/escolavirtual) on realitzem contacte asíncron i, a la vegada, experiències sincròniques amb twitter, audio, tv... Des d’aquest espai, totes les persones interessades en aquestes experiències, i totes aquelles que vulguin fer les seves primeres passes, poden contactar amb les responsables del grup i resoldre els seus dubtes.
Una de les novetats que presentem aquest curs és que a partir del gener de 2011 realitzarem un Curs virtual en entorns 3D impulsat per l’ ICE de la UAB i que donarà dret a certificat oficial
A SL som la Maricel Reina (Maria Girona) i la Mariajose Anton (MªJosé Lasala). Ens agradaria molt que participéssiu activament d’aquestes activitats tant novedoses i interessants, segur que és més fàcil del que us penseu. Rebreu tot el suport de les autores d’aquest article i de tot l’equip del projecte. Us hi animeu?
INFORMEN: Maria Girona i Tell. mmestra al CEIP Sant Salvador (Cercs) http://xtec.cat/ceipsantsalvador Y - Mª José Lasala. Professora i tutora d’Aula d’acollida a l’Institut de secundària de Cunit. http://aulaacollidacunit.blogspot.com/
COORDINA : Jordi Jubany.