Sangakoo ofereix als centres de secundària un complement a l’aula de matemàtiques tradicional: una metodologia d’aprenentatge creatiu i col·laboratiu basada en una plataforma online que pot utilitzar-se dins i fora de la classe.
Sangakoo és una innovadora metodologia d’aprenentatge basada en una plataforma col·laborativa que facilita als estudiants la comprensió de les matemàtiques mentre interactuen, comparteixen i solucionen problemes en comú.
Sangakoo suposa un gir radical en l’aproximació pedagògica a les matemàtiques: en lloc de resoldre problemes estàndard, els alumnes inventen els seus propis problemes des de l’enunciat fins a la solució, per després compartir-los i discutir-los entre ells.
D’aquesta manera les escoles disposen d’un entorn d’aprenentatge molt efectiu organitzat en aules virtuals en el que participa tota la classe. Les Aules Virtuals estan pensades principalment per als cursos 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO, així com per 1r i 2n de Batxillerat Científic i Social, i permeten complementar les classes amb una metodologia...
• Creativa. Els alumnes inventen i resolen els seus propis problemes, posant així en joc els seus coneixements i millorant la capacitat d’afrontar la seva resolució. A més, poden contextualitzar-los en el seu entorn i les seves aficions.
• Col·laborativa. Els alumnes resolen els problemes entre ells i comenten el procés seguit.
S’enforteix així la capacitat de treball en grup: si entre tots aconsegueixen arribar a la solució correcta, tots hi guanyen.
• Adaptada a la diversitat. Com que els alumnes creen els seus propis problemes d’acord amb les seves capacitats, se senten capaços de fer matemàtiques, guanyant en confiança i motivació. El fet que tots siguin capaços de dur a terme la tasca minimitza les interrupcions i millora el clima de l’aula.
Primers èxits
Per demostrar l’efectivitat d’aquesta metodologia d’aprenentatge, Sangakoo ha realitzat un primer estudi qualitatiu amb tres escoles catalanes que l’han utilitzada durant el curs anterior: Les Dominiques de l’Ensenyament de Barcelona, el SEK Catalunya de La Garriga i l’Escola Pia de Sarrià. Entre altres indicadors de millora, cal destacar un augment de la nota mitjana en una prova amb problemes PISA (del 5 al 6,5) dels alumnes amb un rang de notes en matemàtiques entre 5-6, que han fet un ús habitual de Sangakoo (mínim una vegada a la setmana). També s’han obtingut percentatges d’entre el 70 i el 80% de millora en la comprensió dels conceptes i problemes matemàtics, en una millor resolució de problemes, en un augment de la motivació i participació a classe i en el desenvolupament de la creativitat.
Aquest treball ha estat realitzat conjuntament amb en Pere Marquès, director del grup DIM-UAB.
Veure síntesi de l'estudi - Ver síntesis del estudio